Sådan foregår askespredning efter en begravelse

Når vi mennesker dør, har vi ofte forskellige holdninger og ønsker til, hvordan vi ønsker vores sidste rejse skal være. Det mest traditionelle efter en begravelse eller bisættelse, er at man bliver lagt i jorden, under sin personlige gravsten eller på de ”ukendtes plads”, hvor vores pårørende kan komme og mindes os. Men der er også nogle som ønsker at få spredt sin aske, enten fordi de har en speciel tilknytning til havet, eller fordi de måske altid har ønsket at få sin aske spredt.

Hvordan foregår askespredning

Ofte vil en bedemand kunne hjælpe jer med retningslinjerne indenfor askespredning, da der er nogle bestemte retningslinjer som skal overholdes, samt nogle godkendelser der skal indhentes.
Efter bisættelsesceremonien, vil den afdøde bliver kørt til et krematorie, hvor vedkommende vil blive brændt og asken efterfølgende blive samlet i en urne. Herefter kan de pårørende så afhente asken, hvor de sammen kan sprede det udover det sted, hvor de har fået godkendelse. Man kan også lave en aftale med sin bedemand, om at han eller hun spreder asken over det ønskede og godkendte sted. Dette kommer igen an på, hvad man som pårørende har det bedst med.

Krav og retningslinjer for askespredning

Det første krav der er til askespredning, er at den afdøde selv skal have givet udtryk for at vedkommende ønsker at få sin aske spredt. Dette behøver ikke være noget stort og formelt, men blot et stykke papir hvor personen har givet sit samtykke til ønsket om at få sin askespredt, sammen med personlige oplysninger og en underskrift. Herudover skal begravelsesmyndigheden give tilladelse til at asken må spredes. Ligeledes er der nogle retningslinjer for hvor man må sprede asken, som lyder således at asken skal spredes udover havet eller større fjorde, hvor spredningen forgår minimum 300 meter fra land. Ydermere må urnen ikke nedsænkes, hvorfor asken skal spredes direkte i havet.

Back To Top